Bønder og andet godtfolk i
1700-tallets
Asminderød sogn

 
Et projekt som dette må i sagens natur fortrinsvis påregnes at have størst interesse for den lokale befolkning.  Andre og mere kompetente personer har tidligere udgivet bøger og skrevet artikler med relation til Asminderød sogn, først og fremmest om Fredensborg Slot, bl.a. Jan Steenbergs: "Fredensborg Slot I-II" (1969-1979), men også om slotsbyen Fredensborg, bl.a. Valdemar Seegers: "Fredensborg fra Oprindelsen til vore Dage" (1915 og senere).  Sognets historie - herunder landbefolkningens levevilkår og landsbyernes udvikling - er derimod kun sporadisk behandlet, mest indgående af sognets to store lokalhistorikere Niels Stenfeldt (1863-1935) og Kaj Strandberg (1903-1988).

Kommunelærer Niels Stenfeldt tog sit udgangspunkt i provstearkivalier og tegnede derudfra et billede af egnen og dens beboere gennem tiderne, fortrinsvis de gejstlige og disses forhold, nedfældet i et håndskrevet manuskript: "Asminderød og Grønholt Sogne i gamle Dage" (1925), hvorimod restauratør Kaj Strandberg med basis i matrikler, tingbøger og realregistre beskrev sognets ejendomme og disse beboere, dokumenteret i manuskripterne: "Byen Fredensborg og dens borgere" (1986), "Asminderød Kirkeby" (1989, genoptrykt i bogform af Asminderød Ejerlaug i 1993) samt et utal af lokal- og slægtshistoriske artikler med relation til sognet, hvilken dokumentation nu er tilgængelig på Fredensborg Biblioteks Lokalhistoriske Arkiv, der har udarbejdet en bibliografi over Kaj Strandbergs lokalhistoriske forfatterskab.

Studier i udskiftningstiden gav senere lyst til andre delstudier i sognets historie, især i befolkningensudvikling og familiestruktur i 1700-tallets Asminderød sogn, hvortil især kirkebøgernes dåbs-, trolovelses- og begravelsesregistre for perioden 1685-1801 viste sig særdeles anvendelige, ligesom Oeders Efterretninger fra 1771 og de første folketællinger fra 1787 og 1801 har været flittigt anvendte. Da min hustru har stærke slægtsmæssige relationer til en stor del af sognets beboere op gennem tiderne, har behandlingen af sognets gårdhistorie fået sin naturlige plads i projektet.  Det har på intet tidspunkt været min ambition at skrive en sognehistorie i gængs forstand, ejheller en slægtshistorie, omend elementer fra sådanne indgår.

Af pladsmæssige grunde vil du på denne hjemmeside kun kunne finde smagsprøver på de emner, der har min store interesse.  Har du kommentarer til min hjemmeside eller ønsker du at få besvaret spørgsmål af lokal- eller slægtshistorisk karakter med relation til Asminderød sogn (incl. nuværende Humlebæk sogn) er du velkommen til at sende mig en E-mail.

Projektet er som nævnt opdelt i dels en lokalhistorisk del om det gamle Asminderød sogn 1660-1801 i almindelighed og de enkelte byer i særdeleshed, dels en slægtshistorisk del om de gamle Asminderød slægter.  Brug menuen til venstre eller søg med CTRL+B efter et navn, dokument eller stednavn på den enkelte side.
 
 

Forrige FORSIDE Næste