Projektet
Asminderød sogn
Udskiftningen af Dageløkke

 
1. udskiftningsforretning for Dageløkke den 18/9 1786 2. udskiftningsforretning for Dageløkke den 2/10 1786 3. udskiftningsforretning for Dageløkke den 26/4 1787

 
1. udskiftningsforretning for Dageløkke den 18/9 1786
Anno 1786 den 18. september vare forsamlede udi Daugløkke bye paa Cronborg amt geheimeraad og amtmand Levetzow, amtets landvæsenskommissærer: regimentsskriver Rosenqvist og holtzførster Salicath, saavelsom landinspektør Schyth, der var beordret til byens udskiftning, og regimentsskriver Badstüber paa districtets vegne tilligemed byens samtlige 10 bønder, nemlig

1. Søren Mickelsen
2. u. Niels Nielsen
3. gl. Niels Nielsen
4. Hans Jørgensen
5. gl. Jens Nielsen
6. Børge Olsen
7. Hans Olsen
8. Niels Larsen
9. u. Jens Nielsen og
10. Jens Svendsen,

hver skyldende af ager og engs hartkorn 4 tønder og 5 skæpper og skovskyld 1 fjerdingkar og ½ album alt i hensigt til en plans læggelse for byens bedste og mest fordelagtigste udskiftning.

Førend videre passerede fandt commissionen det nødvendigt at tilspørge samtlige bønderne, om de med den under 12. september 1786 passerede taxationsforretning over Daugløkke Byes jorder og enge med videre vare fornøjede eller ikke, hvortil de samtligen svarede, at de ikke havde noget imod den at erindre. Denne taxationsforretning er i acten saa lydende:

Taxationsforretning
over Dauglykke By på Cronborg amt
Efter landinspekteur Schyths reqvisition har vi underskrevne faste beskikkede og udmeldte taxationsmænd fra Kiøbenhavns amt indfundet os i Dauglykke Bye paa Cronborg amt for at foretage en syns- og taxationsforretning over denne byes jorder til fællesskabets ophævelse, hvor landinspecteur Schyth i overværelse af de vedkommende bønder forestillede:

1. at jordene ifølge det kongelige  rentekammers ordre skulle ansættes efter deres indvortes bonitet, det er efter den forbedrede tilstand de sættes udi, naar de ere gjorte ryddelige for træer, tuer, stubbe, krat og steene og befriede for skadeligt vand, hvorved dog landinspecteuren formente det burde tages i agt, at en moese, som bestod af steenig eller anden uduelig grund og som ville koste meget at afgrave eller afskære, eller en og anden strækning med krat bevokset, befandtes udygtig i henseende til grunden, at erstatte af gravnings eller rydnings bekostningerne, at alt saadant burde at ansættes efter sin nærværende forfatning uden hensigt til nogen rydningshjælp.

2. begærede landinspecteuren, at bønderne ville anviise det bedste agerskifte til byen, som han forlangede, at vi ville ansætte i sit rette forhold efter den vedtagne prøve af taxten no. 24.  Bønderne blev alle enige i at anviise et ved byen beliggende agerskifte Store Ager kaldet, hvilket vi i hensigt til dets sande beskaffenhed og leie fandt passende de 2/3 dele af samme i øster til 18, den 1/3 deel i vester til taxten no. 17.

3. fremstillede landinspecteuren, hvor vigtigt det var at udfinde en rigtig taxt på jordene, og han tilkendegav, at bønderne selv ifølge det kongelige rentekammers pro memoria af 25.de februari forrige aar maatte selv indbyedes, for saavidt de derom kunne forenes, angive den taxt, hvorefter de formente at udskiftning kunne foretages uden nogens fornærmelse, hvorved han advarede dem fornemmelig at have hensigt til jordens forbedrede tilstand og den ommeldte taxt, som af os var anført, at de øvrige jorde derefter blew ansatte i det rette forhold, da landinspecteuren for saa vidt de alle fandtes eenige ville rette sig derefter, men om een eller flere ikke skulle finde sig tilfreds med den af nogle foreslaaede taxt paa eet eller andet agerskifte, da ville landinspecteruren med os undersøge sagen og adskille trætten.

4. for at betage bønderne den formening, at een eller anden skulle faa sin jord paa noget vist sted, hvorved redeligheden under taxationsforretningen kunne fristes, tilkendegav landinspecteuren, at ingen kunne gøre regning paa at blive boende i byen, da enhver lod saaledes skulle blive indrettet, at i det mindste 2de gaarde skulle ligge bekvem for samme, og at enhver kunne vente at trække lod.

5. at de vel måtte lægge  mærke til, at gødske er ingen væsentlig egenskab ved jorden, og altsaa vogte dem i betragtning af gødsken alene at sætte jorden højt eller lavt.

6. at et helt agerskifte kunne ad gangen tages under betragtning, dog at de tage i agt at ansætte 1/4, 1/3, 1/2 og saa videre deraf på siden eller i midten til sin forskellige taxt, eftersom de vidste, at der virkelig befandtes forskel.

7. naar lodderne efter saadan en af alle vedtaget taxt  var afsat ville landinspecteuren tillige med os til sin tiid igennemgaa de afdelte lodder for at undersøge, hvad understøttelse enhver lod især kunne tilstaaes til rydning og vands afgravning.

Bønderne, som endnu ikke vidste, enten hvorledes udskiftningsplanen skulle blive, eller hvor nogen fik sin lod, blev alle indbyrdes enige om at ansætte jordene saaledes:
 
 

Rennebierg Wang
Agerens og engskifternes navne Takst Jordart

Høystens Agre 15 
Rennebiergs Agre 14 
Ledstolpe Agre 12 
Holte Dams Agre 9 
Pylse Agre 8 
Søeholms Agre og Eng 6 
Doekasse Agre 9 
Jyde Agre 12 
Torpagre 16 
Sortemoese Agre 10 
Jong Agre 12 
Anneholms Agre 11 
Farums Moese 8 
Klætte Engen 1/3 deel i øster                       1/3 deel i midten                       1/3 deel i vester 181210 

Aale Wang
Agerens og engskifternes navne Takst Jordart
2de skifter Aaleagre det østre skifte                                 det vestre skifte 1816 
Den fra Langstrup indtagne Slaade 1/3 deel i øster                                                         2/3 deel i vester 146 
Skollerne 16 
Nybelsbro Agre 8 
Forskiær Agre 14 
Lille Jongs Moese 12 
Lanagre 16 
Store og Smaa Selle Agre 16 
Stiesagre 15 
Tommelides agre 16 
Graver Agre 17 
Fuglehøys Agre 12 
Kongler 6 
Blødehøys Agre 6 
Sandagre  4 
Niwerstette Agre 8 
Damsagre 9 
Myrmoesen 6 
Engen i vester ved giærdet 12 
Det fra Langstrup indtagne 12 
Hesleagre 2de skifter 8 
Lange Hesleagre 10 
Stettehøys Agre 13 
Store Onde Agre 12 
Smaa Onde Agre 6 
Ørnekulds Agre 4 
Døemoese Engen 10 
Store Tørvemoese 6 

Torper Wang
Agerens og engskifternes navne Takst Jordart
Wangeleds Agre 16 
Sandagre 14 
Hylle Agre 15 
Kroglands Agre 17 
Buskebiergs Agre 8 
Gummers Hule 10 
Ollerens Agre 9 
Store Skouagre 6 
Klebye Agre 12 
Skoemager Agre 9 
Smaa Skouagre 6 
Rønner Agre 10 
Boune Agre 14 
Makrel Agre 15 
Sties Agre 17 
Dals Agre 18 
Krugmoese 4 

Overdrevet
Angaaende da tilkiendegav landinspecteuren for os en ham tilstillet ordre af 6te maj forrige  aar fra hans excellence  hr. geheimeraad Levetzow og hr. justiieraad og  committeret Hansen, hvorefter den strækning af  Daugløkke Overdrev,  som til  den seperate  kongelige skov er indtaget,  tillige med  den i  samme værende  forstplantage skulle taxeres saaledes, som  samme nu  for  tiden befindes,  og det  af Daugløkke Overdrev  tilbageblevne, ligeledes som det  nu befindes, samt til  hvor meget  større godhed dette  tilbageblevne forbedres derved,  at den  derpaa værende  skov afdrives,  og jorden  derved giøres beqwem til at dyrkes. 

Ifølge heraf og efter at vi  haver taget ovenbemeldte  strækninger i øjensyn skiønner vi derom saaledes: 

Det af Dauløkke Overdrev, som er indtaget til den kgl. skov tilligemed den i samme værende forstplantage, hvilke strækninger befindes overalt bevokset med skov, kan vi i henseende til græsningen ikke ansætte højere end til taxten 4.

Det af Overdrevet tilbageblevne uden for den kongeligeskov, som hist og her er temmelig med skov bevokset, ansætte vi til taxten 5.

Derimod når samme er gjort ryddelig for den derpaa værende skov kan denne ansættes til taxt 6.

Dauglykke Bye paa Cronborg Amt, den 12te september 1786

 Heile Pedersen                         Haagen Torbensen

Som overværende forordnings instrux

 landinspecteur Johannes Schyth 

Landinspecteur Schyth fremlagde dernæst for commissionen det over byen optagne karte , der viste gaardenes og jordenes beliggenhed, hvorefter markskellet blev befundet at skulle lignes og rettes nordvest for byen saaledes, at en der beliggende kirckejord, omtrent paa 2 tønder land, der tilhører en mand udi samme district paa Langstrup Bye, som har mere kirckejord i fæste, blev udlagt til Søeholms mark for med denne byes udskiftning at kunne blive samlet under eet. 

Endvidere blev ved markskellet sammesteds at indtage fra Søeholms mark saa meget jord, som denne bye efter sit hartkorn kan tilkomme at afgive til Dageløkke skole.

Fremdeles bliver og markskellet til Langstrups mark at rette, fra hjørnet af kirckejorden med en liige linie over Holtedams Agre, indtil det støder på Kongevejen 810 alen i sønder fra byens nordre skel, hvilken Kongevej siden vil gøre skel, over Nyebelsbro Agrene til midt for Store Tørvemoese, hvorfra skellet igen vil gaa med en lige linie over Dams Agre til Niewerød Overdrev, 196 alen øster for Dageløkke Byes gamle skel, med hvilken skels rettelse på Holte Dams og Ler Agre imellem kirckejorden og Kongevejen vil blive at iagttage, at Langstrup Bye afgiver forholdsmæssig skolejord til Dageløkke.  Videre rettelse med markskellene befindes ikke at være fornøden.

Til Dageløkke Bye er beliggende et overdrev, Lave Skov kaldet, østen for byen, hvorpaa ingen udflytning ved denne udskiftning kunne finde sted efter landinspecteurens og byens bønders samtlige erklæring, formedels at denne jord, som befindes udi overdrevet, skulle for det meste være udygtig og bestaa af en særlig haard, mager og død ler, der næsten ikke vil lade sig opløse, hvorfor overdrevet ved denne udskiftning vil blive at deele iblandt  bønderne til græsning.
Tørvemoser, enge, veje mm.
Til Dageløkke Bye er ogsaa beliggende 2de større tørvemoeser, øster og vester for byen.  Disse vil blive at deele, nemlig hver tørvemoese i 10 parter, og derefter at parres saaledes tilsammen, at en god og en slet lod kunne blive sammenlagt, og hvorefter bønderne kunne gøre lodtrækning.

Fremdeles er og beliggende vesten for byen en stor samlet eng.  Denne kunne deles til 7 gaarde, som ikke i deres agerlod kunne faa den fornødne eng nemlig lodderne no. 1, 2, 5, 7, 8, 9 og 10.

Til den udi byen værende skole kunne udlægges sønden for byen tæt ved skolen, stødende til den store tørvemoese, fornøden jord til 2 køer og 6 faar, nemlig 5 tønder land nogenledes god jord, som synes at være passende efter omstændighederne.

Og som ikke forhen ved Øverste og Nederste Torps, Toelts og Nybo byers udskiftninger er bleven udlagt forholdsmæssig skolejord til Dageløkke skole, som nu udlægger skolejorden, penge til vederlag derfor efter de fastsatte regler.

Med vejene vil blive at iagttage, at de 2de veje vesten for byen i udlodden no. 5, som kaldes Langstrups Helsingørsvej og den gamle Kongevej, kunne afskaffes.  Men til byens nytte vil derimod forblive den gamle vej til Humlebæk og byens kirkevej foruden en vej sønden for byen, som udkørsel til Kongevejen og endelig vil være at anlægge de fornødne kommunikationsveje for udlodderne. 

Den ved byen værende gyde til overdrevet vedbliver som før.
Gårdlodder
Af byen vil være at udflytte 5 gaarde og 5 at blive liggende, blandt hvilke sidste efter de lokale omstændigheder og de fastsatte regler det vil tilfalde følgende 3de mænd at blive boende uden lodtrækning, nemlig:

1. Søren Mickelsen, boende  sønden i byen, en  gammel vanfør mand, hvis gaard ligger bekvem for en indlod - Fuglehøjs Lodden kaldet og paa kortet betegnet med no. 1 - sønden for byen, grænsende med den østre side til gyden og overdrevet og strækker sig til markskellet, og med den vestre side efter en lige linie fra byen over Fuglehøjs Agre til markskellet, saavidt den efter maal og taksation kan tilkomme,

2. unge Niels Nielsen, beliggende  vesten i byen, som har en meget god gaard og ligger bekvem for en indlod - Stettehøjs Lodden kaldet og paa kortet betegnet med no. 2 - sønden for byen. Denne lods østre side vil begrænse benævnte Søren Mickelsens lod no. 1 og i længden strække sig til byens søndre markskel.  Denne lods vestre skellinie vil blive skoleloddens og paastøde tørvemoesen, hvorfra den igen vil komme til at gaa skraae over i sønder, og fra tørvemoesens vestre side, 940 alen fra skelpunktet paa Kongevejen, derefter vil skellene løbe fra tørvemoesen over Stettehøjs Agre, Vejle Agre, i en lige linie ud til markskellet, 257 alen fra benævnte lod no. 1 i bredden.  Men som denne Niels Nielsen da vil bekomme udi denne sin lod Jens Svendsens gaard og haveplads, som er beliggende sønden i byen og nabo til bemeldte Søren Mickelsen, og i haven befindes forsynet med en del gode frugttræer, saa blev det vedtaget, at benævnte Niels Nielsen skulle betale til Jens Svendsen 40 rdl. for at beholde træerne efter 2 aars forløb, hvortil Niels Nielsen erklærede sig villig. 

3. Hans Olsen  beliggende norden i byen og haver en god gaard samt ligger bekvem for en indlod - Store Lodden kaldet, paa kortet betegnet med no. 7 - norden for byen og kan strække sig til byens nordre markskel og med den vestre skellinie til udlodden no. 6 og med den østre skellinie saa vidt maal og taksation bestemmer.

De øvrige 7 bønder ansaa commissionen efter omstændighederne at være lige berettigede til at blive liggende og at lodtrække om udflytningen.  Disse 7 lodder vil ellers blive saaledes at afsætte:

1. En indlod, Vangeleds Lodden kaldet, nord for byen, på kortet betegnet med no. 8, strækkende sig i længden til byens nordre markskel med lige linier, i bredde ved byen 220 alen og med en linie derfra til byens gyde for tørvemosen, og ved markskellet 297 alen bred.  Dens vestre skellinie vil støde til indlodden no. 7.
2. En indlod, Aalelodden kaldet, vest for byen, på kortet betegnet med no. 4, stødende i længden til på Kongevejen og i bredden på skolejorden samt tørvemosen og enghaven.

3. En udlod vil blive at afsætte nordøst for byen, på kortet betegnet med no. 10, Makrel lodden kaldet, og vil støde til markskellet i øst såvel som også grænse på byens østre tørvemose.  Denne udlods vestre skellinie eller bredde, hvorudi de påstøder indloddens skellinie no. 8, vil blive 531 alen.

4. En udlod, nordvest for byen, på kortet betegnet med no. 6, Højsteens lodden kaldet, vil blive at afsætte. Den sydlige skellinie vil støde på enghaven ind til Kongevejen, med en bredde af 450 alen, dens østlige skellinie vil støde på indlodden no. 7 og strække sig til byens nordlige markskel, hvor den bekommer en bredde af 420 alen, den vestlige skellinie bliver derfra en lige linie i syd af 760 alen, hvor den påstøder vejen, og derfra løber i vest 174 alen på Kongevejn.

5. En udlod, nordøst for byen, Klebye lodden kaldet, på kortet betegnet med no. 9, denne lod indesluttes af byens nordre og østre markskel samt indloddens skellinie no. 8 og udloddens no. 10.

6. En udlod, syd for byen, Hesle lodden kaldet, på kortet betegnet med no. 3, denne lods østlige skellinie påstøder indloddens no. 2 og dens øvrige skellinier bliver markskellene ved Niverød og Langstrups marker samt Kongevejen, en del af indloddens skel no. 4 og endelig den aflagte tørvemose.

7. En udlod, nordvest for byen, Holme lodden kaldet, på kortet betegnet med no. 5, dens østre skellinie påstøder udlodden no. 6 og dens nordre, vestre og søndre bliver markskellene for byen,

og som de udflyttede bønders gårde og havepladser skulle inddeles de gårde, som forbliver liggende i byen, så blev ved dette møde lodtrækning foretaget mellem de sidstnævnte 7 mænd om, hvem der skulle flytte og tilfaldt det da Hans Jørgensen og Niels Larsen at blive boende og i så henseende blev Hans Jørgensen tilsagt indlodden no. 4 vest for byen, Aale lodden kaldet, og Niels Larsen indlodden no. 8 nord for byen, Vangeleds lodden kaldet.

Derefter vil udflytternes gårde og havepladser således blive at omdele:
1. Jens Svendsens gård og haveplads henlægges til u. Niels Nielsens indlod no. 2,
2. Børge Olsens gård og haveplads henlægges til Hans Jørgensens indlod no. 4,
3. gl. Jens Nielsens gård og haveplads , gl. Niels Nielsenss samt u. Jens Nielsens gård og haveplads henlægges alle 3 til Niels Larsens indlod no. 8, men de udflyttende bønder nyder i marken vederlag udi deres lodder for deres gårde og havepladser, som de forlader udi byen.
Huuslodder
Udi Dageløkke by befindes ikkun 4 husmænd, men fra hver såvel ind- som udlod bør efter de fastsatte regler at afgives til husmændslodder 2 tønder land til den takst no. 18, men som Dageløkke bønders hartkorn ikkun er lidet og haver ikke mere end 4 rtønder land af taksten no. 24 pr. tønde hartkorn, ligesom og hovedlodderne i sig selv ikkun er små, så var alle bønderne af kommissionen begærende, at deres afgivende huslodder måtte bestå af 3 tønder land til takst no. 10 og på et samlet sted afsættes, yderst i overdrevet mod Sletten, så meget mere da husloddernes afsætning der desuden vil gøre overdrevets deling mere bekvem for bønderne.

Kommissionen - efter at have taget dette i nøje betragtning - måtte give bønderne bifald herudi, i hvilken henseende landinspektøren ville afsætte 10 husmandslodder efter den begærede takst på forbemeldte sted, og som fiskerne i Sletten har ansøgt det kgl. rentekammer at måtte bekomme et stykke land, hvorpå de kan tørre deres fiskegarn, da sådant var dem højst nødvendigt og aldeles umistelig, så ville landinspektøren til disse fiskere og til deres garns tørrelse afsætte yderst mod Sletten og uden for husmandslodderne 1 tønde 6 skæpper land af takst no. 6, som formenes at kunne være tilstrækkelig, for hvilken jord fiskerne bør at svare afgift i lige forhold med husmænd.

På samtlige bøndernes forlangende og efter landinspektørens gjorte forklaring for kommissionen blev det vedtaget, at udlodden no. 5, nordvest for byen, såvelsom udlodden no. 6, formedels deres lange vej og deres fraliggenhed fra overdrevet, tillægges udi godtgørelse 4 tønder land a takst no. 10 mere end de ellers kunne tilkomme, dog eragtede kommissionen at sidstbenævnte udlod no. 6 bør for sin del afkorte denne godtgørelse, som bekommes udi hovedlodden, udi sin overdrevspart.

Udlodden no. 9, nordøst for byen, tillægges vej over udlodden no. 10, nordøst for byen, til overdrevet og tørvemosen samt byen.

Over indlodden no. 8, nord for byen, aflægges vej fra byen til tørvemosen, ligeså over indlodderne no. 1 og 2.  Syd for byen aflægges vej for udlodden no. 3, som er beliggende sydvest for byen, for at få adgang til overdrevet.  Og som bemeldte udlod no. 3 er nær beliggende ved den almindelige landevej således, at et lidet smalt stykke af Langstrups mark i vest er imellem beliggende, og det ville være meget fornødent, at denne udlod nyder udkørsel til bemeldte lande- eller Kongevej, så vil samme vej være at afsætte ved Langstrup bys udskiftning.

Siden kommissionen og landinspektøren befinder, at 5 af de afsættende huslodder ved den nordre skellinie for det stykke, som til kongens sluttede skov er indtaget, i særdeleshed behøver at frigøres for de derpå stående træer, så ville kommissionen have denne sag rekommanderet og indstillet til det kgl. rentekammers forventede høje foranstaltning.

I henseende til overdrevets deling mellem bønderne, da var kommissionen og landinspektøren såvelsom bønderne af den formening, at det ville være nyttigt og bedst, at delingslinierne gik fra mark og markskel i øster og vester formedels jordens beskaffenhed og den inddeling, som bønderne agter at gøre på samme, når først enhver er blevne tildelte sin lod herudi.

Efter skrivelse fra skovkommissionen den 6. maj 1786 sålydende:

Pro Memoria
Da det ved forening af 26. juni 1783 er bestemt, at fru kammerherreinde von der Maase for adskillige til Hs. Maj. afståede fiskedamme skal nyde vederlag i Lave skovs overdrev 6 tønder land ved hvilket vederlag hende tillige skal udlægges, hvad hende for 2de gårde i Øverste Torp af Øverste og Nederste Torp byers overdrev kan tilkomme, alt som medfølgende ekstrakt af bemeldte forening nærmere udviser, så ville hr. landinspektør Schyth denne udskiftning så snart muligt foretage.

Ved samme lejlighed vil han behage i marken at afsætte, hvad som fra Dageløkke bys overdrev til en seperat kgl. skov er udset efter de på kortet betegnede linier, hvorefter denne strækning tillige med deri værende forstplantage bliver at taksere således, som den nu for tiden befindes samt til hvor meget større godhed dette tilbageblivende forbedres ved det skoven afdrives og jorden derved gøres bekvem at dyrke.

Endelig, da man med Niverød bys bønder på Hørsholm amt er forenet om, at disse til den forbeholdne skov afgiver 14 tønder land, som udlægges imellem vejen, som går fra Dageløkke til Niverød og Helsingørs gamle landevej langs med renden, som er skellet imellem Dageløkke og Niverød byers overdrev, dog således, at begge berørte veje bliver uden for forstindhegningen, så ville hr. landinspektørenm disse 14 tønder land ligeledes på kortet og i marken på anførte måde afsætte.

Taksationen over Dageløkke overdrev tilligemed kortet over Niverød bys marker ville hr. landinspektøren sende til mig/Levetzow,  geheimeråd og amtmand
vil ved denne udskiftning være at afsætte fra Niverød bys overdrev et stykke jord på 14 tønder land syd for forstplantagen og nu videre af Dageløkke overdrev den strækning jord til den kgl. sluttede skov eller forstplantage, syd for de afsættende husmænds lodder, som bemeldte brev indeholder, alt således som kortet over Niverød vil udvise.

Imellem benævnte forstplantage og stranden ved Dageløkke overdrev befindes beliggende en mose, Strandmosen kaldet, hvilken ikke er blevet indtaget til den kgl. sluttede skov.  Som nu denne mose ikke bekvemmeligen kunne inddeles til nogen mand i særdeleshed, så vil den være at udlægge efter bøndernes forlangende til samtlig fælles græsning, så meget mere som hegnet for samme er meget bekvemt, såsom det vestre skel hegnes med forstplantagens stengærde og det østre skel af standen.

Formedels at landinspektør Goos tilforn har begyndt en delingsplan over Dageløkke bys jorder meldte landinspektør Schyth at ville for tydeligheds skyld omstryge sine delingslinier med grønt og med enhver bugt sætte et o.o.

De udflyttendes gård og haveplads måtte ryddeliggøres efter 2de års forløb fra den tid at regne, at udflytterne er anviste deres hovedlodder til udflytning, da ellers hvad som på pladserne findes tilhører den mand, som gård og haveplads er tildelt.

Imod denne delingsplan havde bønderne ikke noget at erindre, men derimod erklærede sig fornøjede undtagen for så vidt, at Jens Svendsen, som ligger syd i byen og er nabo til den vanføre Søren Mickelsen, ikke vel vil udflytte uden først ved lodtrækning med benævnte Søren Mickelsen og Niels Nielsen.  Men som Søren Mickelsen ingenlunde kan udflytte efter de fastsatte regler, så forstår det sig selv, at Jens Svendsen, der ligger ganske opbygt udi Søren Mickelsens gård, bør endog i henseende til ildebrand at udflytte.

Og som ikke videre ved dette møde befandtes at skulle iagttages, da ved næste møde vil være at lodtrække om udlodderne, om tørvelodderne, engparterne, overdrevslodderne samt husmandslodderne, så blev forretningens videre fremme udsat, indtil lodderne var afsatte i marken og afstukne på kortet, da kommissionen med vedkommende igen ville indfinde sig til forretningens endelige slutning.

Datum ut supra

 Levetzow       Rosenqvist       Salicath
 Schyth         Badstüber
 

2. udskiftningsforretning for Dageløkke den 2/10 1786
Anno 1786 den 2. oktober var atter forsamlede geheimeråd og amtmand Levetzow, amtets landvæsenskommissærer: regimentsskriver Rosenqvist og holtzførster Salicath, tilligemed landinspektør Schyth såvelsom regimentsskriver Badstüber og byens samtlige 10 bønder i anledning af Dageløkke bys udskiftnings tilendebringelse, hvor da kommissionen erfarede, at udskiftningsplanen var i et og alt fulgt og udført af landinspektøren på kortet og i marken, undtagen for så vidt overdrevslodderne, huslodderne og tørvelodderne angår, hvilke landinspektøren meldte ikke endnu at have fået afsat af mangel på tid og lejlighed.

Kommissionen erkyndigede sig dernæst for bønderne, om de var lodderne bekendte eller om de havde noget derimod at erindre, hvorpå bønderne erklærede, at de vidste de afsatte lodder og havde ikke noget imod samme at erindre.

Lodtrækning om udlodder
Derefter skete lodtrækning om udlodderne imellem de forhen 5 benævnte til udflytning udsete bønder, hvor da

1. Jens Svendsen tilfaldt udlodden no. 10, nordøst for byen, Makrel lodden kaldet,
2. Børge Olsen tilfaldt udlodden no. 6, nordvest for byen, Højsteens lodden kaldet,
3. u. Jens Nielsen tilfaldt udlodden no. 9, nordøst for byen, Kleebye lodden kaldet,
4. gl. Niels Nielsen tilfaldt udlodden no. 3, syd for byen, Hesle lodden kaldet, 
5. gl. Jens Nielsen tilfaldt udlodden no. 5, nordvest for byen, Holme lodden kaldet.

Denne gl. Jens Nielsen var det da, som bekommer den ekstra godtgørelse af 4 tønder land a takst no. 10 udi overdrevet formedels sin lange beliggenhed derfra.

I henseende til engparterne, da bekom de forhen benævnte 7 gårdes beboere

Søren Mickelsen på indlodden no. 1,
u. Niels Nielsen på indlodden no. 2,
gl. Jens Nielsen på udlodden no. 5,
Hans Olsen på indlodden no. 7,
Niels Larsen på indlodden no. 8,
u. Jens Nielsen på udlodden no. 9 og
Jens Svendsen på udlodden no. 10

efter lodtrækning englodder, således som på kortet findes betegnet med enhvers navn og nummer. 

Alle disse ager- og englodder blev herefter enhver vedkommende tilsagt til nytte og brug fra dato af, hvilke bønderne imodtog og dermed erklærede sig fornøjede.

Og som ikke videre for dem kunne være at iagttage, så blev forretningen udsat, indtil overdrevslodderne, huslodderne og tørvelodderne var af landinspektøren blevet afsatte, hvor da kommissionen ville forsamle sig til forretningens endelige afslutning.

Datum ut supra

 Levetzow       Rosenqvist       Salicath
 Schyth       Badstüber
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3. udskiftningsforretning for Dageløkke den 26/4 1787
Anno 1787 den 26. april var atter forsamlede geheimeråd og amtmand Levetzow, amtets landvæsenskommissærer: regimentsskriver Rosenqvist og holtzførster Salicath, tilligemed landinspektør Schyth såvelsom Dageløkke bys bønder og husmænd, alt i anledning af denne byens udskiftnings tilendebringelse, hvor da kommissionen, efter at udskiftningskortene såvel over byens jorder som overdrevet var foreviste, erfarede, at den lagte plan var blevet fuldført af landinspektøren i henseende til husmandslodderne og overdrevslodderne, hvorfor
Lodtrækning om overdrevslodder
blev foretaget imellem bønderne og tilfaldt da

1. u. Jens Nielsen på udlodden no. 9 den nordre og første overdrevspart af 19 tønder og 7 skæpper betegnet med no. 9,
2. Jens Svendsen på udlodden no. 10 den anden overdrevspart fra norden på 19 tønder og 7 skæpper, på kortet betegnet med no. 10,
3. gl. Jens Nielsen på udlodden no. 5 den tredie overdrevspart fra norden på 14 tønder og 7 skæpper, betegnet med no. 5,
4. Hans Olsen på indlodden no. 7 den fjerde overdrevspart fra norden på 20 tønder, betegnet på kortet med no. 7,
5. Søren Mickelsen på indlodden no. 1 den femte overdrevspart fra norden på 16 tønder og 4 skæpper, på kortet betegnet med no. 1,
6. u. Niels Nielsen på indlodden no. 2 den sjette overdrevspart fra norden på 16 tønder og 4 skæpper, på kortet betegnet med no. 2,
7. Niels Larsen på indlodden no. 8 den syvende overdrevspart fra norden på 19 tønder og 7 skæpper, betegnet på kortet med no. 8,
8. Børge OLsen på udlodden no. 6 den ottende overdrevspart fra norden på 9 tøner og 1 skæppe, betegnet med no. 6,
9. Hans Jørgensen på indlodden no. 4 den niende overdrevspart fra norden på 12 tønder og 3 skæpper, betegnet med no. 4,
10. gl. Niels Nielsen på udlodden no. 3 den tiende overdrevspart fra norden på 18 tønder, betegnet på kortet med no. 3.

Disse overdrevslodder blev derefter tilsagt vedkommende og imodtaget til nytte og brug fra dato af. 

Af byens indbestilte husmænd mødte de 3de ved kommissionen for selv personligt at lodde om huslodderne på overdrevet, samt havde i kommission for den 4de n. Ole Jensen at lodde for ham.

Lodtrækning om huuslodder
Derefter skete lodtrækning og tilfaldt da

1. husmand Jens Larsen den huslod, som på kortet er betegnet med no. 4,
2. husmand Rasmus Hansen tilfaldt den huslod, som på kortet er betegnet med no. 3,
3. husmand Lars Nielsen tilfaldt den huslod, som på kortet er betegnet med no. 2,
4. for husmand Ole Jensen blev udtrukket den huslod, som på kortet er betegnet no. 1.
5. Skovrider Stockmar, som har et hus i Dageløkke Slette, blev på sin begæring, siden alle 4 husmænd i byen var blevet forsynede med jord, overladt den huslod, som på kortet findes betegnet med no. 5 og ellers støder tæt op til fiskernes tørreplads. 
6. Fremdeles blev efter gjort ansøgning Jens Jørgensen Lillegaard som fæstehusmand på Dageløkke Slette overladt den huslod, som på kortet findes betegnet med no. 6 og ellers grænser til det nye stengærde for den kgl. plantage samt er den øverste i vester.

Disse huslodder blev derefter enhver vedkommende tilsagt og imodtaget på de vilkår deraf at svare, alt hvad det kgl. rentekammer bestemmer.

I henseende til tørvelodderne da fremlagde landinspektøren for kommissionen en skriftlig forretning derover under sin hånd af dags dato, lydende i akten således:

Forretning over tørvelodderne
i Dageløkke

Efter forlangende har bønderne i Dageløkke delt de 2de til byen aflagte tørvemoser, derefter er de således afdelte tørvelodder af mig opmålte, og efter at alle bønderne var tilfredse med delingen, er hjemme lodkastning foretaget, hvorefter jeg har afgivet til enhver bonde en optegnelse på de tørvelodders mål og nummer, som ved lodtrækning tilfaldt ham.

Forretningen er som følger:

1. Store mose er delt i 2de skifter, går i syd og nord, målingerne er begyndt fra sydvestre ende af den aflagte skolejord:

gl. Jens Nielsen                                                                bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 4  6 alen 31 alen 
2. skifte no. 7 32 32

u. Niels Nielsen                                                                bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 3  5 32
2. skifte no. 8 32 32

u. Jens Nielsen                                                                 bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 2  3 32
2. skifte no. 9 32 32

Hans Olsen                                                                      bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 9 22 36
2. skifte no. 2 32 32

gl. Niels Nielsen                                                               bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 5 11 35
2. skifte no. 6 32 32

Niels Larsen                                                                    bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 8 21 43
2. skifte no. 3 32 32

Børge Olsen                                                                     bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 1 en spids 32
2. skifte no. 10 32 32

Hans Jørgensen                                                                  bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 10 11 32
2. skifte no. 1 32 32

Jens Svendsen                                                                   bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 6 16 38
2. skifte no. 5 32 32

Søren Mickelsen                                                                 bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 7 23 40
2. skifte no. 4 32 32

2. Krug mose er delt i 4 skifter, det søndre eller 1. skifte går i øster og vester, er målt fra leddet ved gyden.  Det mellemste eller 2. skifte går i sydøst og nordvest til gyden, målingen er begyndt fra den nordre ende.  Det nordre eller 3. skifte går i syd og nord, målingen er begyndt fra Niels Larsens skel.  Det østre eller 4. skifte går i øst og vest, målingen er begyndt i vest fra Jens Svendsens skel.

gl. Jens Nielsen                                                                bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 2 38 alen 40 alen
2. skifte no. 1  en slåde 
3. skifte no. 2   28 28
4. skifte no. 10 24 24 

u. Niels Nielsen                                                                bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 1 40 40
2. skifte no. 9 30 23
3. skifte no. 1 28 28
4. skifte no. 4            24 24

u. Jens Nielsen                                                                 bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 10 en slåde
2. skifte no. 6                  18 23
3. skifte no. 10               28 28
4. skifte no. 2             24 24
No. 10 i 1. skifte er en slåde, som for vand og tørvegrave ikke ved mål kunne bestemmes.

Hans Olsen                                                                      bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 6 40 40
2. skifte no. 3                  15 23
3. skifte no. 6                  28 28
4. skifte no. 8            24 24

gl. Niels Nielsen                                                               bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 7                  40 40
2. skifte no. 4                  15 23
3. skifte no. 7              28 28
4. skifte no. 7                24 24

Niels Larsen                                                                    bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 9           47 47
2. skifte no. 8     30 23
3. skifte no. 9                 28 28
4. skifte no. 5             24 24

Børge Olsen                                                                     bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 4               40 40
2. skifte no. 5                15 23
3. skifte no. 4             28 28
4. skifte no. 1            24 24

Hans Jørgensen                                                                  bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 5               39 40
2. skifte no. 10        30 29
3. skifte no. 5                  28 28
4. skifte no. 3                24 24

Jens Svendsen                                                                   bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 3              37 40
2. skifte no. 7         32 23
3. skifte no. 3               28 28
4. skifte no. 6               24 24
 

Søren Mickelsen                                                                 bredde i nord/øst og i syd/vest
1. skifte no. 8            44 40
2. skifte no. 2                15 23
3. skifte no. 8                28 28
4. skifte no. 9                24 24

Landinspektøren anmeldte derhos, at som denne deling udi de 2de tørvemoser ikke af ham er foretaget efter udskiftningsregler, så forment han også, at delingerne ikke heller af ham burde afsættes på kortet.

Dernæst blev af landinspektør Schyth for kommissionen fremlagt 2de hans beregninger af 24. april 1787 over den grundforbedring, Dageløkke by kan tilkomme efter den fastsatte på jordene såvelsom over byens hegningshjælp.

Disse 2de beregninger er i acten sålydende:

Beregning over grundforbedringerne
ved Dageløkke by

Efter at landinspektøren ifølge forhen sket taksation, ved hvilken bønderne havde skriftligt erklæret dem i taksationsprotokollen at være tilfredse, havde afsat lodderne i marken, har vi atter efter given varsel indfundet os for at undersøge, hvad der på de udskiftede lodder fandtes at være til hinder for dyrkningen og i henseende til den på jorden efter dens indvortes bonitet satte takst burde ryddes af vejen.

Ved denne forretning var landinspektøren til stede, som foreholdt os, at vi måtte lægge nøje mærke til følgende poster:

I henseende til stubbe:
1. at de stubbe, som man kunne skønne at bønderne behøvede at frede til fornøden hugst, ikke burde ryddes af vejen,
2. at de stubbe, som burde bortryddes, måtte anses for en vis værdi og astså for et hjælpemiddel til rydning,
3. at den med buske bevoksede pløjejord, som blev skilt ved disse, giver som gammel ubrugt jord håb om rig afgrøde i de følgende år.

I henseende til vands afgravning:
1. at lægge nøje mærke til, hvor vandet kunne og burde afgraves.

I henseende til stens bortskaffelse:
da tilkendegav landinspektøren for os den understøttelse, som efter anordningen allerede er foranstaltet til dette arbejde, og at dertil intet videre burde ansættes, medmindre sten måtte findes i så usædvanlig mængde og størrelse på en lod, at bonden endog ved den allerede tilståede hjælp kunne synes brøstfalden,
at vi ved ethvert stykke, som faldt under vores betragtning, måtte nøje lægge mærke til den af bønderne derpå satte takst, om der i henseende til denne kunne være noget at erindre,
at vi ville anslå i penge den hjælp en lod således kunne behøve.

Efter disse sætninger har vi nøje gennemgået lodderne, men må tilstå, at vi i henseende til vandafgravningen ikke kan gøre den nøjagtige beregning, da vi ikke kan se, hvad nytte skelgrøfterne vil gøre, ejheller hvor brede og hvor dybe overalt, at vandgrøfterne bør være.

Da vi forestillede landinspektøren dette, forlangte han, at vi tillige med ham ville gøre undersøgning og beregning over vandets afgravning så nøje som muligt på det, at det kgl. rentekammerkunne på det nærmeste vide bekostningen, da han var af den formening, at noget vist kunne tilståes for en favn vandgrøft efter den forskellige bredde og dybde, den befandtes at have, når den var gravet, f.eks. da en favn grøft, som er 2 alen bred og 1¼ alen dyb, koster 4 skilling og de 2/3-dele af bekostningerne godtgøres, så formente han, at for enhver sådan favn kunne betales bonden 2 2/3 skilling osv.

Efter vores bedste skønsomhed vil rydnings- og vandgravningsbekostningerne for enhver lod være som følger:

1 indboer Søren Mickelsen Rdl.-Mk. Rdl.-Mk.
til vands afgravning 6-0 
til at rydde 1 tønde land i overdrevet 4-0 10-0
 

2. indboer u. Niels Nielsen Rdl.-Mk. Rdl.-Mk.
til vands afgravning 2-0 
til 1½ tønde land at rydde i overdrevet 6-0 8-0
 

3. udflytter gl. Niels Nielsen Rdl.-Mk. Rdl.-Mk.
til vands afgravning 10-0 
til en del ellestubbes rydning behøver 2 stenkister a 4 rdl til hjælp til en træbro til 2de mosers udgravning i overdrevet til der at rydde ellestubbe 4-08-02-01-01-4 26-4
 

4. indboer Hans Jørgensen Rdl.-Mk. Rdl.-Mk.
til vands afgravning 2-0 
til at rydde nogle stubbe i overdrevet 0-3 2-3
 

5. udflytter gl. Jens Nielsen Rdl.-Mk. Rdl.-Mk.
til vands afgravning 8-0 
til en stenkiste over en vej  til vands afgravning i sin overdrevslod   til at rydde 2de tønder land a 4 rdl 6-02-28-0 24-2

6. udflytter Børge Olsen Rdl.-Mk. Rdl.-Mk.
til udgravningshjælp 12-0 
til at oprense en grøft igennem en mose ogen ditto at afgrave i overdrevettil at rydde 6 skæpper land 0-52-0 14-5
 
 

7. indboer Hans Olsen Rdl.-Mk. Rdl.-Mk.
til at grave en hovedgrøft over lodden ogat afgrave nogle små mosehuller 6-0 
til at afgrave en mose i overdrevet  til at rydde sammesteds 1 tønde land 1-44-0 11-4
 

8. indboer Niels Larsen Rdl.-Mk. Rdl.-Mk.
til at udgrave 2de moser 1-0 
til en stenkistetil 2de moser at udgrave i overdrevet   til at rydde omtrent 2 tønder land 4-03-05-0 13-2
 
 

no. 9 udflytter u. Jens Nielsen   Rdl.-Mk. Rdl.-Mk.
til at afgrave og afskære en mose med store tuer og elletrunter og nogle små vandhullerbehøver en stenkiste 16-04-0 
til rydning i overdrevet  til nogle små moser at udgrave i overdrevet 4-03-0 27-0
 

no. 10 udflytter Jens Svendsen Rdl.-Mk. Rdl.-Mk.
behøver en hovedgrøft tværs over lodden 8-0 
og derover en stenkistetil rydning i overdrevet   til udgravning sammesteds 4-08-03-0 23-0

Tilsammen denne by   161   2

Hvilket alt foranstående vi efter den ed, vi har aflagt, kan med god samvittighed vedstås.

Dageløkke by på Cronborg amt den 24. april 1787

 Heile Pedersen af Ballerup og Haagen Torbensen af Bringe

Som overværende på forordningsmæssig måde.

 Johannes Schyth, landinspektør

Beregning over indhegningsomkostningerne
til Dageløkke by

og hvor meget enhver bonde kan nyde deraf efter Deres excellence hr. geheimeråd og amtmand Levetzows Pro Memoria af 12. oktober 1786, så og hvor meget enhver bonde sammesteds kan nyde af den ansatte rydnings- og vandafgravningsbekostning efter Deres excellences Pro Memoria af 14. oktober næst efter:

no. 1 indboer Søren Mickelsen Rdl.-Sk. Summa
at hegne mod u. Niels Nielsen 246 favnea 10 sk er 25 rdl og 60 sk, mod byens overdrev og Niverød mark er hegn, ham godtgøres 1/3, er 8-52 
den til denne lod ansatte rydnings- og afgravningshjælp er 10 rdl, deraf nyder han 2/3, er 6-64 15-20

no. 2 indboer u. Niels Nielsen Rdl.-Sk. Summa
at hegne mod Søren Mickelsen 246 favne a 10 sk er 25 rdl og 60 sk,mod skolejorden 72 favne a 10 sk, er 7 rdl og 48 sk,mod tørvemosen 65 favne a 10 sk, er 6 rdl og 74 sk,mod gl. Niels Nielsen 100 favne a 10 sk. er 10 rdl og 40 sk,mod byen og Niverød er hegn i alt 483 favne a 10 sk, er 50 rdl og 30 sk., ham godtgøres 1/3, er 16-74 
den til denne lod ansatte rydnings- ogafgravningshjælp er 8 rdl, deraf nyderhan 2/3, er 5-32 22-10

no. 3 udflytter gl. Niels Nielsen Rdl.-Sk. Summa
at hegne mod u. Niels Nielsen 100 favne a 10 sk, er 10 rdl og 40 sk,mod Langstrup 150 favne a 10 sk, er 15 rdl og 60 sk,mod Kongevejen 56 favne a 10 sk, er 5 rdl og 80 sk,mod Hans Jørgensen 39 favne a 10 sk, er 4 rdl og 6 sk,mod tørvemosen 190 favne a 10 sk, er 19 rdl og 76 sk,ialt 535 favne a 10 sk, er 55 rdl og 70 sk, han nyder af hegningshjælpen 2/3, er 37-15 
den til denne lod ansatte rydnings- og afgravningshjælp er 26 rdl og 4 mk, han nyder 2/3 deraf, er 17-15 54-90

no. 4 indboer Hans Jørgensen Rdl.-Sk. Summa
at hegne mod tørvemosen 51 favne a 10 sk, er 5 rdl og 30 sk,mod gl. Niels Nielsen 39 favne a 10 sk, er 4 rdl og 6 sk,mod Kongevejen 96 favne a 10 sk, er 10 rdl,mod enghaven 120 favne a 10 sk, er 12 rdl og 48 sk,mod skolejorden 88 favne a 10 sk, er 9 rdl og 16 sk,ialt 394 favne a 10 sk, er 41 rdl og 4 sk, han nyder 1/3 af indhegningshjælpen, er 13-65 
den til denne lod ansatte rydnings- og afgravningshjælp er 2 rdl og 3 mk, deraf nyder han 2/3, er 1-64 15-33

no. 5 udflytter gl. Jens Nielsen Rdl.-Sk. Summa
at hegne mod Langstrup 190 favne a 10 sk, er 19 rdl og 76 sk,mod Søholm 73 favne a 10 sk, er 7 rdl og 58 sk,mod Torp by 63 favne a 10 sk, er 6 rdl og 54 sk,mod Børre Olsen 156 favne a 10 sk, er 16 rdl og 24 sk,ialt 482 favne a 10 sk, er 50 rdl og 20 sk, han nyder 2/3 af rydningshjælpen, er 33-45 
den til denne lod ansatte rydnings- og afgravningshjælp er 24 rdl og 2 mk, deraf er 2/3 16-21 49-67

no. 6 udflytter Børge Olsen Rdl.-Sk. Summa
at hegne mod gl. Jens Nielsen 156 favne a 10 sk, 16 rdl og 24 sk,mod Torp by 69 favne a 10 sk, er 7 rdl og 18 sk,mod Hans Olsen 171 favne a 10 sk, er 17 rdl og 78 sk,mod enghaven 73 favne a 10 sk, er 7 rdl og 58 sk,mod landevejen 97 favne a 10 sk, er 10 rdl og 10 sk,ialt 566 favne a 10 sk, er 58 rdl og 92 sk, han nyder 2/3 af indhegningshjælpen, er 39-29 
den til denne lod ansatte rydnings- og afgravningshjælp er 14 rdl og 5 mk, deraf er 2/3 9-85 49-19

no. 7 indboer Hans Olsen Rdl.-Sk. Summa
at hegne mod Børge Olsen 171 favne a 10 sk, er 17 rdl og 78 sk,mod Torp bys mark 36 favne a 10 sk, er 3 rdl og 72 sk,mod Niels Larsen 216 favne a 10 sk, er 22 rdl og 48 sk,mod enghaven 86 favne a 10 sk, er 8 rdl og 92 sk,ialt 509 favne a 10 sk, er 53 rdl og 2 sk, han nyder 1/3 heraf, er 17-65 
den ansatte rydnings- og afgravningshjælper 11 rdl og 4 mk, deraf er 2/3 7-75 25-43

no. 8 indboer Niels Larsen Rdl.-Sk. Summa
at hegne mod Hans Olsen 216 favne a 10 sk, er 22 rdl og 48 sk,mod Torp mark 49 favne a 10 sk, er 5 rdl og 10 sk,mod Jens Nielsen 103 favne a 10 sk, er 10 rdl og 70 sk,mod Jens Svendsen 87 favne a 10 sk, er 9 rdl og 6 sk,mod tørvemosen 43 favne a 10 sk, er 4 rdl og 46 sk,ialt 498 favne a 10 sk, er 51 rdl og 84 sk, han nyder 1/3 af indhegningshjælpen, er 17-28 
den ansatte rydnings- og afgravningshjælp er 13 rdl og 2 mk, hvoraf han nyder 2/3, er 8-85 26-17

no. 9 udflytter u. Jens Nielsen Rdl.-Sk. Summa
at hegne mod Niels Larsen 103 favne a 10 sk, er 10 rdl og 70 sk,mod Torp by 176 favne a 10 sk, er 18 rdl og 32 sk,mod Jens Svendsen 165 favne a 10 sk, er 17 rdl og 18 sk,ialt 444 favne a 10 sk, er 46 rdl og 24 sk, han nyder af indhegningshjælpen 2/3, er 30-80 
den til denne lod ansatte rydnings- og afgravningshjælp er 27 rdl, hvoraf han nyder 2/3, er 18-0 48-80

no. 10 udflytter Jens Svendsen Rdl.-Sk. Summa
at hegne mod u. Jens Nielsen 165 favne a 10 sk, er 17 rdl og 18 sk,mod tørvemosen 177 favne a 10 sk, er 18 rdl og 42 sk,mod Niels Larsen 87 favne a 10 sk, er 9 rdl og 6 sk,ialt 429 favne a 10 sk, er 44 rdl og 66 sk, han nyder af indhegningshjælpen 2/3, er 29-76 
den til denne lod ansatte rydnings- og afgravningshjælp er 23 rdl, deraf nyder han 2/3, er 15-32 45-12

De i enghaven lodtagne 7 mænd n. Jens Svendsen, u. Niels Nielsen, gl. Jens Nielsen, u. Jens Nielsen, Niels Larsen, Søren Mickelsen og Hans Olsen har at hegne Rdl.-Sk. Summa
for enghaven mod Børge Olsen 73 favne a 10 sk, er 7 rdl og 58 sk, 
mod Hans Olsen 86 favne a 10 sk, er 8 rdl og 92 sk, 
mod Hans Jørgensen 120 favne a 10 sk, er 12 rdl og 48 sk, 
mod landevejen 86 favne a 10 sk, er 8 rdl og 92 sk, ialt 365 favne a 10 sk, er   38-02

som delt til enhver er 5 rdl og 44 3/7 sk,
hvoraf nyde 4 indboere n. Søren Mickelsen, Hans Olsen, u. Niels Nielsen og Niels Larsen 1/3, er til hver 1 rdl  78 sk.,
og 3 udflyttere n. Jens Svendsen, gl. Jens Nielsen og u. Jens Nielsen, nyder enhver 2/3, er til hver 3 rdl  60 sk. 

For Store tørvemose hegnes Rdl.-Sk. Summa
mod Hans Jørgensen 51 favne a 10 sk, er 5 rdl og 30 sk,mod skolejorden 23 favne a 10 sk, er 2 rdl og 38 sk,mod u. Niels Jensen 65 favne a 10 sk, er 6 rdl og 74 sk, mod gl. Niels Nielsen 190 favne a 10 sk, er 19 rdl og 76 sk,ialt 329 favne a 10 sk, er   34-26

For Krogmose hegnes Rdl.-Sk. Summa
mod Jens Svendsen 177 favne a 10 sk, er 18 rdl og 42 sk,mod Niels Larsen 43 favne a 10 sk, er 4 rdl og 46 sk, 
er for begge moser 549 favne a 10 sk, er som delt mellem 10 er til enhver 5 rdl og 69 sk,  57-18

deraf nyder 5 indboere 1/3, til enhver 1 rdl 87 sk.,
og 5 udflyttere nyde hver 2/3, til enhver 3 rdl  78 sk., ialt 28 rdl 74 sk.

Summa summarum   398 rdl 74 sk.

Efter foranførte beregning tilkommer til 

indhegning og til rydnings- og vandafgravning                                                               rdl.-sk.
no. 1 indboer Søren Mickelsentil indhegning                     8-52til rydning etc                                                 6-64
no. 2 indboer u. Niels Nielsen                                                       til indhegning                                            16-74til rydning etc                                                5-32 
no. 3 udflytter gl. Niels Nielsentil indhegning                                              37-15til rydning etc                                             17-15
no. 4 indboer Hans Jørgensentil indhegning                                           13-65til rydning etc                                                        1-64
no. 5 udflytter gl. Jens Nielsentil indhegning                                              33-45til rydning etc                                               16-21
no. 6 udflytter Børge Olsentil indhegning                                                39-29til rydning etc                                                  9-85
no. 7 indboer Hans Olsentil indhegning                                             17-65til rydning etc                                                 7-75
no. 8 indboer Niels Larsentil indhegning                                                                   17-28til rydning etc                                                         8-85
no. 9 udflytter u. Jens Nielsentil indhegning                                            30-80til rydning etc                                       18-00
no. 10 Jens Svendsentil indhegning                                      29-76til rydning etc                                      15-32

Indhegningshjælp til de i enghaven lodtagne                                                                     18-10Indhegningshjælp til tørvemoserne                                                                                    28-57                    28-57
ialt til indhegning                                                                                                              291-20  ialt til rydning og vandafgravning                                                                                    107-53 
Summa summarum denne by                                                                               398 rdl. 74 sk.

Hillerød den 24. april 1787
Johannes Schyth

Og som ikke videre ved denne udskiftning var at iagttage eller at afhandle, så blev forretningen sluttet for in forma at blive beskrevet og indsendt til det kgl. rentekammers forventede apporbation.

Datum ut supra

 Levetzow       Rosenqvist        Salicath
 Schyth       Badstüber

Således i rigtighed bevidner

 Rosenqvist  Salicath
 

Navneregister
Gårdmænd 1786
Jørgensen, Hans
Larsen, Niels
Mickelsen, Søren
Nielsen, Jens gl.
Nielsen, Jens u.
Nielsen, Niels gl. 
Nielsen, Niels u.
Olsen, Børge 
Olsen, Hans
Svendsen, Jens

Huusmænd 1787
Hansen, Rasmus 
Jensen, Ole
Larsen, Jens
Nielsen, Lars
 
 

 


 

Forrige

Til toppen

Næste