Sankt Nikolaj Sogn

 
     
 

Sankt Nikolaj Sogn - Sokkelund Herred - Københavns Amt

 
Stednavne i Sankt Nikolaj Sogn:
 Sankt Nikolaj Kirke

 

Sankt Nikolaj Sogn - Sokkelund Herred - Københavns Amt

 
     
  Sankt Nikolaj Sogn. Kirken udbrændte i 1795. Sognet lå i det nuværende Holmens og Østerbro Provsti.

Sankt Nikolaj Kirke blev etableret i det 13. århundrede og havde en kirkegård på den østlige side. Kirken var dog ikke den eneste grundejer på stedet. Andre ejendomme tilhørte Vor Frue Kirke, Roskilde Domkirke og Vor Frue Kloster i Sorø. Kirkegården forblev åben indtil den blev hegnet inde efter pestudbruddet i 1711.

Kirken og nabolaget blev hårdt ramt under Københavns brand 1795. De første huse på pladsen blev genopbygget kort efter branden, men planer om genopbygning af kirken blev ikke til noget, og i stedet blev kirkebygningen revet ned bortset fra dets store tårn. Menigheden blev opløst i 1804, og kirkegården blev også nedlagt. Københavns Brandvæsen overtog kirketårnet i 1807 og omdannede ruinen til en regulær brandstation i 1820-1823.[2]

I 1896 foreslog Vilhelm Dahlerup, at kirketårnet og pladsen blev omdannet til et monument, men det blev ikke omsat i praksis. På initiativ af Carl Jacobsen blev det i stedet besluttet at genopbygge kirken. Markedsbygningen forblev i brug, indtil den blev revet ned, da den nye kirkebygning blev indviet i 1917.   (Wikipedia)

 
     
Uddrag af Kirkebog    
       
 

Dåb

   
    Kirkebog 1772 Dåb, Catharina Maria Møller
Kirkebog 1778 Dåb, Dorothea Maria Møller
Kirkebog 1791 Dåb, Karen Marie Bendtsdatter
   
         
 

Trolovelse & Bryllup

   
    Kirkebog 1788 Bryllup, Otto Christian Brasch og Agnethe Enghaven