Asminderød sogn 1660-1800
 Asminderød
1. udskiftningsforretning 1786

 
1. udskiftningsforretning
1786
2. udskiftningsforretning
1787
3. udskiftningsforretning
1790

Asminderød blev udskiftet over flere omgange.  Den første udskiftningsforretning fandt sted den 22. september 1786, men blev opfulgt af endnu en udskiftningsforretning den 20. februar 1787.  Endelig blev det store Asminderød Overdrev udskiftet så sent som den 29. april 1790. 

Ved den første udskiftningsforretning i 1786 havde byen efternævnte gårdmænd foruden præsten, hr. Abelschow på præstegården:
 

Gård no. 1: Niels Torbensen
nu Rasmus Nielsen
Gård no. 3: Jørgen Thomas
nu Thomas Jørgensen
Gård no. 4: Jeppe Pedersen
nu Peder Jensen
Gård no. 5: Jens Povelsen
nu Hans Pedersen
Gård no. 6: Bendt Jørgensen
nu Jørgen Bendtsen
Gård no. 7: Lars Andersen
nu Anders Larsen

men umiddelbart før udskiftningen overdrog Jørgen Bendtsen sine rettigheder til etatsråd Aaskow:
Gård no. 6: Jørgen Bendtsen nu etatsråd Aaskow

Derforuden havde byen 13 fæstehuse, hvoraf de tvende haver nogen jord, nemlig bager Olsen 5 tønder land og Niels Jensen 4 skæpper land, desuden er endnu udi byen 42 huse, som ikke er fæstede, samt tvende huse, som hører til Krogerups Gods. 

Efter Matriklen 1688 (der er ingen grund til at tro, at meget havde ændret sig i de forløbne 100 år) havde Asminderød 3 vange:  Kratebierg Wang (der grænsede med den østre side til byen, med den søndre side til Ebbekøb Wang, med den vestre og nordre side til Asminderød Skov, og bestod af 19 aase), Hullehøys Wang (der grænsede sønden til Ebbekøb Wang, vesten til Kratebierg Wang, norden til byen og østen til Baastrups overdrev og bestod af 4 aase) samt Raufnsbierg Wang (der grænsede sønden til Hullehøjs Wang, vesten til byen, norden til Asminderød Skov og østen til Baastrups overdrev og bestod af 19 aase), ialt 213,47 tdr. opdyrket land fordelt på de 3 vange således: 

Vangens navn
Antal åse
Antal agre
Bogført alen2
Beregnet alen2
Tdr. land
Kratebierg Wang
19
227
936859,98
940751,88
67,20
Hullehøys Wang
4
176
1021008,63
1022507,25
73,04
Raufnsbierg Wang
19
204
1025150,47
1025280,50
73,23
Vangene ialt
42
607
2983019,08
2988539,63
213,47

Ved denne første forretning blev besluttet, at der af byen skulle udflytte 3 gårde (Thomas Jørgensen, Anders Larsen og etatsråd Aaskow), medens 3 kunne blive liggende foruden præstegården (fogeden Peder Jensen, Hans Pedersen og Rasmus Nielsen), nærmere således:

1. udskiftningsforretning for Asminderød den 22/9 1786

Anno 1786 den 22. september var forsamlede udi Asminderød by på Cronborg Rytterdistrikt geheimeråd og amtmand Levetzow, amtets landvæsenskommissær, regimentsskriver Rosenqvist og holtsførster Salicath, så og løjtnant og landinspektør Recke, som af det konge­lige rentekammer var beordret til byens udskiftning, hvorhos til­lige var nærværende regimentsskriver Badstüber med samtlige byens 6 gårdmænd og præsten hr. Abelskow, alt for at lægge en plan til byens udskiftning, og passerede da således som følger:
For commissionen fremlagde løjtnant og landinspektør Recke det over byens jorder optagne kort, der viste gårdenes og jordenes beliggenhed for hinanden.Markskellets ligning blev vedtaget at rettes ved magelæg, norden for byen til Baastrups mark, således at en linie trækkes 24 alen fra skovfogedleddet, over Nye Wang samt Wexeboeholmene, i lige linie til enden af Bredageren, derfra i øster over Lille Wangs Mosen 577 alen i Bostrups Lille Wang, der­fra i syd-sydøst i lige linie 758 alen ind i Grønnegade Overdrev, derfra sydlig til Knurrenborghusets sønderled 205 alen, følger så siden Knurrenborghusets gærder til Ebbekiøbs Wang, hvorfra det igen går sydlig til hjørnet af Tulstrups Wang, følger så kongens hovgærder omkring Tulstrups Wang således, at hegnet ender sig 221 alen vesten for præsteporten, hvorfra skellet igen vil løbe nord­lig langs med Asminderød Overdrev til Kongevejen. 

Fra Kongevejen igen vil skellet løbe østlig, langs med hegnet for Frederiksyndest og til skovfogedleddet.

 
De udi byen værende 6 gårde består af ager og engs hartkorn 5 tønder og 4 skæpper ligesom præstegården består af hartkorn ager og eng 6 tønder og 4 skæpper.
I byen er 13 fæstehuse, hvoraf de tvende haver nogen jord, nemlig bager Olsen 5 tønder land og Niels Jensen 4 skæpper land, desuden er endnu udi byen 42 huse, som ikke er fæstede, samt tvende huse, som hører til Krogerups Gods.
 
Benævnte 42 fæsteløse huse svarer ingen afgift til den kongelige kasse, men som samme er byggede på bøndernes grund, så svarer samme dels penge og dels høstdage til gårdene; og som disse huses be­bygte grund egentligen tilhører gårdene og ikke er tagne under op­måling og deling, så ville denne afgift, som de hidtil har svaret såvelsom deres høstdage, der til penge bør ansættes, være årlig at dele lige til samtlige 6 bønder for eftertiden; og da disse huse, såvelsom præstens, hidtil har haft låger og udgang til marken, så vil samme for eftertiden være at afskaffe eller tilspærre, siden ingen udgang mere kan finde sted på de udskiftede lodder.
Til byens samtlige 6 bønder vil være at udlægge sønden for byen i Krattebjergs Skoven en tørvemose, Heslewråen kaldet, hvorudi af­sættes plads af 12 alens bredde til en grøft, der kunne udlede vandet derfra, når det skulle behøves, og vil denne grøft komme til at løbe over en udlod, som vil blive til Tulstrups gærder.
Gårdlodder
Af byen bør at udflytte 3de gårde og 3de at blive liggende, og uden lodkastning bliver fogeden Peder Jensen, som en mand, der er 50 år gammel, men hans nabo Thomas Jørgensen derimod ikkun 24 år gammel;ligeledes bliver Hans Pedersen uden lodkastning, derimod tilkommer Anders Larsen og Rasmus Nielsen at lodde om, hvem der skal blive liggende, og ved lodkastning tilfaldt det da Rasmus Nielsen at blive liggende i byen.De øvrige 3de, som tilkommer at udflytte bliver da 1. Thomas Jørgensen, 2. Anders Larsen og 3. etatsråd Aaskow.
 
Benævnte indlodder såvelsom præstens bliver da at anlægge således:
 
1.En indlod til præsten ud for hans gård, vesten for byen og kirkevejen, ned imod Flydeengene, i sønder over Gundeholmene ned i krattet, og østlig over Lilleren og langs Krogland, tværs over Kongevejen og derfra til Kedermerledet, i hvilken lod præsten kunne bekomme af ager, eng, tørvejord og skovpart uden at have noget på andre steder.
 
2.En indlod til fogeden Peder Jensen, sønden for byen, grænsende mod østen til præstens, tværs over Kongevejen, mod sønden til Skovledet, og langs Asminderød Overdrev til Kongevejen, mod vesten til Frederiksyndest og imod norden til Asminderød by.
 
3.En indlod ud til Hans Pedersens gård, grænsende mod sønden til byen, mod vesten til bager Olsens jord og skovfogeden i Nye Wang, mod norden til Boestrups markskel og mod vesten i lige linie til toften no. 6 ved byen.
 
4.En indlod ud for Rasmus Nielsens gård, grænsende imod sønder, mod vesten til Hans Pedersen, mod østen til Boestrups markskel til begyndelsen af Karlsageren til landevejen, mod sønden fra Karlsageren til midt på Lerageren.
 
Og som disse tvende sidst benævnte lodder ikke har fuldkommen eng eller skovpart, så vil for enhver afsættes sønden for byen i Krattebiergs Skov en engpart, hvorudi tillige kunne være den be­hørige skovlod, dog så at Rasmus Nielsen bekommer den søndre lod.
 
Endvidere vil blive at afsætte følgende udlodder:
 
1.En udlod sønden for byen, grænsende mod øster til Ebbekiøbs gærde, mod sønden til Tulstrups gærde og de afsatte eng-og skov­lodder, mod norden fra Krogelundsageren til midt ned på Skinræk­kerne, i hvilken lod alt er indbegreben.
 
2.En udlod, grænsende mod østen til Ebbbekiøbs Wang, mod sønden dels til den nys beskrevne udlod og dels til præstens, mod nor­den fra Karlsageren ned igennem Uhleholmene og mod vester til Rasmus Nielsens indlod, og da bemeldte lod ikke indeholder hvad skov og eng den kan tilkomme, så vil være at afsætte til samme en eng- og skovlod under et, fra Skovledet af, sønden for præ­stens og Peder Jensens lodder.
3.En udlod, grænsende til norden til Boestrups marker og Grøn­negade Overdrev, mod østen til Helledshusets jord og Ebbekiøbs Wang, mod sønden til den sidst beskrevne udlod og mod vesten til Rasmus Nielsens indlod, og som denne lod har sin fuldkomne eng- og skovpart i og for sig selv, så bliver ingen videre skov- og englod for samme udlod at afsætte.
I stedet for at de 3de udflyttere skulle have lodkastet om de berørte 3de udlodder, så fremstod de til udflytning udsete mænd for commissionen og declarerede, at som de ingen forskel vidste på lodderne, så havde de forligt sig om samme uden lodkastning således:
1.Thomas Jørgensen ville tage imod den nordre udlod på Raunsbierg,

2.Anders Larsen imod den mellemste lod over Nohsetængerne og Klindtagrene og

3.etatsråd Aaskow imod den søndre udlod over Skindrækkerne og Skrøvleren, som commissionen bevilgede, når samme rigtig blev afsatte efter mål og taxation.

I henseende til de 3de gårds- og havepladser, hvorfra skulle udflyttes, da ville samme være at tildele de nærmeste gårdlodder, som forblev i byen, dog siden etatsråd Aaskow, allerede da han udkøbte bonden fra sin gård, har decorderet bonden og sin hustru på deres livs tid fri bolig på gårdens grund tilligemed gårdspladsen og have at bruge, ligesom og etatsråden har anvendt en del bekostning på gårds- og havepladsens indhegning med plankeværk og sten­gærde m.m., så vil denne plads ikke være at tildele nogen anden, men fremdeles forblive ved etatsrådens lod efter disse beboeres dødelige afgang, og hvorfor etatsråden nu bør derfor at decorteres udi sin øvrige lod såsom alle byens gård- og havepladser er tagne under opmåling og taxation til udskiftning.

Imod byens taxation havde bønderne ikke noget at erindre, men erklærede for commissionen med samme at være fornøjet.

Byen beholder sit hidtil hafte overdrev, beliggende vesten for byen, endnu udelt, til fælles græsning, siden det ikke er blevet opmålt.

Og som Asminderød by ligger under Wexebo skole så vil ved denne udskiftning være at udlægge forholdsmæssig skolejord, som kan ske ved at henlægge et stykke jord af 7 skæpper Asminderød by tilhørende, beliggende på Roelands mark, hvor det ved nærmere udskiftning kan henlægges fra Roelands by til Boestrups by og derfra til Wexeboe.

For de frugttræer, som findes i udflytter Thomas Jørgensens have, blev ved commissionen afhandlet, at fogeden Peder Jensen, som bekommer samme, skulle derfor betale 50 rigsdaler til Thomas Jørgensen, når han tog haven i besiddelse efter 2 års forløb, og hvormed begge parter erklærede sig fornøjede.

Ligeledes fandt commissionen, at udflytter Anders Larsen kunne for sine frugttræer tilkomme en betaling af 50 rigsdaler af Rasmus Nielsen, hvis lod er tildelt sammes gård og haveplads, og hvormed begge også var fornøjede; men som benævnte Rasmus Nielsen, der er en uformuende mand, ikke på en gang kunne betale disse 50 rigsda­ler, og Anders Larsen derimod jo før jo bedre kunne behøve samme ved sin nye gårds anlæg, så ville commissionen indstille til det kongelige rentekammers approbation, om ikke benævnte 50 rigsdaler måtte betales af den kongelige kasse på den måde, at Rasmus Nielsen igen måtte afbetale samme i 10 år med 5 rigsdaler årligt.

Efter rentekammerets gjorte foranstaltning skulle vel ved denne udskiftning have været aflagt jord fra hver gårdlod til en husmands lod, men da løjtnant og landinspektør Recke for commissionen anmeldte, at det udi den allernådigst anordnede commission for Frederiksborg og Cronborg amter var blevet vedtaget og hasm mundt­ligt tilkendegivet i efteråret 1785, at fra Asminderød gårdlodder ingen huslodder skulle afgives, formedels at byen ved denne ud­skiftning skulle afgive skovfogedjord til en hests og en kos græs­ning, der nu vil blive 12 a 13 tønder land, foruden den ham forhen tillagte græsning til en ko i Asminderød Nye Wang, der og vil blive 4 tønder land, så meget mindre da over 50 huse findes i byen og har anseelige frugthaver, der tid efter anden er taget af bøndernes jorder, som de nu ved udskiftning kommer til at savne, alt ef­ter rentekammerets skrivelse;og i hvilken anledning ej heller nogen husmands lod for dem siden ville blive at afsætte;skulle derimod rentekammeret ville have huslodder afsatte, formente com­missionen, at sådant siden gerne kunne ske, omendskønt gårdlodder­ne var afsatte.

Ved denne commissions forretning begærede etatsråd Aaskow, at når overdrevet engang i sin tid bliver at udskifte, han da måtte blive tildelt efter omstændighederne og som det bedst kan skikke sig, det af overdrevet for sin paret, som ligger nærmest belejligt ved de jorder, som ligger til Frederiksyndest.Og som præsten og bøn­derne ikke havde noget derimod at erindre, så indstillede commis­sionen samme med recommendation til det kongelige rentekammers forventede apporbation.

I henseende til overdrevshegnet, da blev det afhandlet med commis­sionen, at når hver lod først havde taget halv hegn for sin lod og den linie, som vender til overdrevet, så ville det øvrige hegn igen være at inddele på alle byens 6 gårdmænd og præsten, der er lodtagne i overdrevet dog således, at det efter omstændighederne tildeles enhver på mest bekvemmeste steder.

Commissionen anmodede dernæst løjtnant og landinspektør Recke at ville se enhver, at de fornødne veje kunne i skellene eller på mest bekvemmeste steder blive anlagt til lodderne.

Med byens hidtil hafte veje bliver ingen forandring, dog bliver denne forandring med kirkestien, som løber fra Uhleholms skovriderlåge, at den for eftertiden bøjer af, såsnart man kommer ud af Uhleholms Skoven op til landevejen i Raunsbiergslodden, østen for byen.

Bønderne blev betydede, at deres fædrift til overdrevet, nemlig for Raunsbierglodden og Mellemlodden, blev for eftertiden ad landevejen, igennem Asminderød, såvelsom og at udflytternes gårds- og havepladser måtte fraflyttes og ryddeliggøres efter 2de års forløb fra den tid af at regne, at udskiftningen er apporberet og bønder­ne tilkendegivet, da i andet fald de derpå befriede sten m.m. ta­ges i besiddelse af den, som pladsen er tildelt.

Efter at lodderne er afsatte i marken, ville landinspektøren iagt­tage, hvad stenkister der behøves at sættes i lodderne samt vands udledning, tuers afskæring, buskes oprydning i anledning af den foregåede taxation og derover at forfatte en fortegnelse og hvad samme kunne koste til denne forretnings indlemmelse til næste mø­de.

Ligeledes ville landinspektøren forfatte en fortegnelse over alle de hegn, som enhver ind- og udlod tilkommer at forrette med en vedføjet forklaring, hvor vandgrøfter skulle behøves og hvad samme ville koste, og hvor at lodderne kunne sættes med grøft og volddiger.

Den omrørte

Taxationsforretning af 14. Juni 1786 over Asminderød bye på Cronborg amt

er i acten sålydende:

Anders Frørup, kongelig majestæts birkedommer udi Cronborg Ryt­terdistrikt, og Christian Claudi Rehfeldt, kongelig bestaltet birkeskriver sammesteds, gør vitterligt, at år 1786, onsdagen den 31.te maj, mødte inden fornævnte birketings ret hr. regimentsskriver Badstüber ved fuldmægtig Sr. Langsted og begærede af retten udmeldt 4re uvillige dannemænd, som under omførsel og bestyrelse af hr. løjtnant og landinspektør Recke kunne førstkommende 6te juni møde for derfra at forføje sig til Asminderød, Baadstrup, Høysager og Roelands jorder og at taxere samme til udskiftning af fællesskabet.

På forestående begæring blev til denne taxationsforretning at foretage af retten udmeldt Hans Olsen, Peder Jensen, Jens Christiansen og Niels Olsen, alle gårdmænd i Hornebye, som herved anbefales førstkommende tirsdag den 6. juni om morgenen tidlig at møde hos bemeldte hr. landinspektør Recke på Fredensborg, og under hans bestyrelse og anførsel at foretage den agtende taxa­tion på Asminderøds, Baadstrups, Høusagers og Roelands jorder til udskiftning af fællesskabet så retsindig, som de derefter her inden retten endelig kan afhjemle.

Onsdagen den 14. juni 1786

De forhen udmeldte 4re dannemænd nemlig Jens Christiansen, Hans Olsen, Peer Jensen og Niels Olsen fra Hornebye, som har taxeret Asminderød byes marker, fremstod for retten og fremlagde deres forretning af 5te hujus, som af dem er underskreven og er sålydende:

Anno 1786 den 5te juni mødte vi underskrevne efter rettens ud­meldelse på Asminderød byes mark på Cronborg amt og befandt jorderne efter nøje taxation at være når den bedste sædejord regnes for 24:
 

Agerens og engskifternes navne:
Taxt a 24
Jordart
Krattebierg wang:
Skovfoged agre
Wireholmen
Præstebierg
Skieppestøkker
Tofte til no. 3
Tofte til no. 2
Bommersteder
Bye og Steensagre
Broeagre
Den nordre Holm
Bye Mose
Clausebakke
Evret Spill
Krattebierg
Gunde Holmen
Store og Smaa Lundebierg
Kierling Høy
Præstens Holm
Skrøblerne
Skindrokkerne (præstens)
Lillerne
18
18
18
18
18
18
18
20
18
19
10
14
16
16
16
17
4
9
6
15
17
Hullehøys wang:
Leeragre
Beensagre
Løyebierg
Noesetruger
Skindrækker
Trettelard
Hvidedysgel
Krosland
Hviddysgel Mose
Trettelard Mose
Klinteager, den nordre ½ ende
Klinteager, den søndre ½ ende
Præstens agre, søndre ende
Præstens agre, nordre ende
Kasge agre
Kattebierg
Korlsager
Mosen ditto sted
Dvey agre
18
16
20
17
14
16
8
22
2
1
15
6
14
17
10
12
4
4
17
Raufnsbierg wang:
Tostels agre
Sørens Bakke
Damsagre
Høyebierg agre
Skiepperstøkkerne
Bager Olsens jord
Bager Olsens eng
Husmanden Niels Helled
Nye Wang
Lille Wexebo Holm (præstens)
Ravnsbierg Krattet
Ravnsbierg agre
Lille Wang Stykkerne
Gyde agre
Tofterne til no. 1, 6, 5 og 4
Wiet engen
Engen imellem Høyebierg agre og Lystholmen
Lystholmen ager og eng
Lille Høyebierg
Høyebierg Mose imellem Wexeboe Stykkerne
Bøndernes Wexeboholm
Præstens Store Wexeboholm
Sortebek agre
Kroemands stykkerne
Sortebek Mose
Bredagre
Rytterstykket
Ellestykkerne
Engen imellem Høyebierg agre og Bonland
Ørnehøy
Bonlands Mose
Piile agre
Mosen langs Grøde agre og gærdet
Wentegodt
Flyderne Mose
18
18
16
14
17
15
2
16
8
14
11
10
10
12
20
10
6
18
4
3
12
12
11
11
0
14
11
16
18
12
9
16
2
11
0

Hjortemosen med tilstrækkelig tørsætningsplads tages fra til fælles brug og skoven i Krattebierg regnes til græsning at være lig god med Ugleholmen.

Således rigtig i overværelse af

Recke

At denne bye af os er lovlig og efter muligste flid taxeret vedståes,

Asminderød den 6te juni 1786.

Peder Jensen Hans Olsen Niels Olsen Jens Christiansen, fæstebønder af Hornebye på Cronborg amt

Fremlagt og endelig afhjemlet i retten over Cronborg amts rytterdistrikts birketing, 

den 14de juni 1786.
Hvilket de bekræftede med deres saligheds ed at samme forholdt sig rigtig og sandfærdig i alle måder, hvorefter de blev fra retten dimmitteret, og tingsvidnet sluttet, alt udi overværelse af efterskrevne dannemænd, som til stokke var indskrevne, nemlig Hans Larsen af Harridshøy, Johan Østerich af Esbønderup, Peer Sørensen af Søeborg, Hans Peersen af Græsted, Jacob Erichsen af Annisse, Hans Tuesen fra Helsinge og Lars Jacobsen fra Maarme Tinghuse.
Dets til bekræftelse under vore hænder og forseglinger.
Actum ut supra
A. Thorup  C.C.Rehfeldt
Ligeledes er den benævnte rentekammerskrivelse om skovfogedjorden i acten sålydende:


Pro Memoria

Da skovfogeden Niels Pedersen i Kirkeledshus på Cronborg amt tilkommer græsning til 2de køer og 1 hest, hvoraf ham forhen er alene blevet tilmålt jord på Asminderød byes mark til græsning for een ko, og den endnu manglende græsning til 1 ko og 1 hest efter overforstmesteren, kammerherre Linstows indberetning af 15de hujus, skal kunne tillægges fornævnte skovfoged af formeldte Asminderød byes nu opmålte marker, da bønderne efter deres hartkorn skal,have for megen jord;så ville hr. løjtnant og landinspektør Recke så snart som muligt begive sig didhen, for efter vedkommende forstbetjents nærmere anvisning og derom træffende afgørelse, at opmåle og afsætte så megen jord, som eragtes tilstrækkelig til græsning for bemeldte 1 ko og 1 hest, hvorefter man forventer kort og opmålings- samt beskrivelsesforretning derom, så snart ske kan, hertil indsendt.
Rentekammeret den 29.de oktober 1785.
Og som intet videre ved denne samling var at iagttage, så blev udskiftningens videre fremme udsat, indtil at løjtnant og landinspektør Recke havde fuldført udskiftningen og afstukken lodderne i marken og på kortet, da commissionen igen ville samle sig til udskiftningens endelige slutning.
Datum ut supra
 
Levetzow  Rosenqvist  Salicath  Recke  Badstüber  Aaskow  Abelschow
1. udskiftningsforretning 1786 2. udskiftningsforretning 1787 3. udskiftningsforretning 1790