Asminderød sogn 1660-1800
De Roland Gårde
Udskiftningsforretninger 1786-1787

 
1. udskiftningsforretning 4/11 1786 2. udskiftningsforretning 27/2 1787

 
1. udskiftningsforretning for Roland den 4. november 1786
Anno 1786 den 4de november var forsamlede udi Roeland Bye på Cronborg Amt Geheimeråd og Amtmand Levetzow, amtets Landvæsens Commissarier Regimentsskriver Rosenqvist og Holtzforster Salicath tilligemed Lieutenant og Landinspektør Recke for efter det Kongelige Rentekammers foranstaltning at lægge en plan til byens udskiftning. Ved forretningen var nærværende Regimentsskriver Badstüber og byens tvende bønder n. Niels Jørgensen og Rasmus Nielsen, hver skyldende af af Ager og Engs Hartkorn 5 tønder 6 skæpper, hvor da passerede således:

Lieutenant og Landinspektør Recke fremlagde for Commissionen sit over byens jorder og enge m.v. optagne Carte, der viste gårdenes og jordenes beliggenhed for hinanden og hvoraf Commissionen erfarede, at markskjællene mellem Langstrups og Roelands byer kan blive som forhen, da det næsten går udi lige linier, men imellem Boestrup og Roeland, norden for byen, kunne drages en lige linie fra Pine Leedet til Langstrups markskiæl 54 alen fra Langstrups gamle markskiæl, hvorved tillige kunne udlægges skolejord til Wexeboe skole for Asminderød og Roeland, hvorfra det igen i sin tid ved Boestrup Byes udskiftning kunne henlægges til Wexeboe.
Det øvrige markskiæl vesten for byen stødende på Ebbekiøbs Wang såvel som det sønden stødende på Skiære Mølles dam og jorder behøver ikke at rettes, men kan blive uforandret.

Ingen af byens gårde behøver at udflyttes, men enhver kan beqvemmeligen tildeles sin lod ud for sin gård således:

Gårdmand Niels Jørgensens lod no. 1 kan begynde midt imellem begge gårdene, drages så i nord over Wiwer Agrene og over GrønneGade, 274 alen fra Langstrups skiæl, derfra kan linien gå i vester til Pine Leedet og følger så i sønder Ebbekiøbs Wangs steen- og riisgiærder, drages så i øster ved Skiære Mølles Dam og Jorder samt 26 alen fra det østre hjørne af Møllerens Hartkorns Jord og endeligen drages til linien i nord i lige linie til Indsidderen Hans Espensens Hauge Hiørne.

Gårdmand Rasmus Nielsens lod no. 2 tildeles altså, hvad som bliver tilbage af denne byes jorder og støder til Langstrups markskiæl og den anden beskrevne lod.

Udi byen er ingen fæstehuse, men efter det Kongelige Rentekammers foranstaltning bliver dog at afsætte en huuslod på 3 tønder land efter den taxt no. 12 på hver gårdlod, i så henseende afsættes en sådan huusmands lod på Niels Jørgensens gårdlod no. 1 ved Pine-Leedet nordvest for byen.Og på Rasmus Nielsens gårdlod no. 2 afsættes en lige huuslod sønden for byen ved skiællet imellem ham og naboen og ved Møllerens jord ved Mølle Leedet, hvorved iagttages at en liden wey anlægges på Niels Jørgensens lod, fra Mølleweyen af ved Møllerens Skiæl, omtrent i længde 154 alen, som kunne bruges til kiørsel ifald denne huuslod ikke skulle blive Schiære Møller overdraget efter en hans begæring til det Kongelige Rentekammer af 23de october sidst, således lydende:

Underdanigst Pro Memoria

I anledning af at de tvende Roelands Gårde på Cronborg Amt nu bliver udskiftet af Fællesskabet og jeg som fæster af Schiere Mølle og Nabo til bemeldte gårde ikke har uden de otte skæpper rugs udsæd, som nu med fællesskabets ophævelse bliver alt for lidt til at underholde tvende heste og tvende kiøer, som dog uomgængelig er fornødne for mig her pådette vanlige sted.Så er det derfor min underdanigste begæring til det Kongelige Rentekammer Collegium om mig allernådigst måtte forundes og tillæges nogle få tønder lands udsæd, som bekvemmeligen kunne henlægges ved et leed imellem Møllen og Roelands jorder, hvor det Høykongelige Herskab almindelig kiører Spadsere Tourer fra og til Fredensborg, siden der dog ingen fæstehuuse er i byen, som hermed kunne fornærmes.

Schiære Mølle den 23de october 1786. 

Underdanigst af Martin Schagt

Over foranstående Memorial måtte det behage Deres Excellence Herr Geheimeråd og Amtmand Levetzow efter foregående undersøgelse med Memorialen tilbage at meddele os Deres gode Erklæring.

Rentekammeret den 28de october 1786

Men i fald lodden skulle blive Mølleren overladt, da bliver ingen wey at anlægge ved skiællet, men Mølleren bør da selv aflægge fornøden wey på sin jord.Da udi byen skal være 3de huuse, som ikke er fæstede, men byggede på Bøndernes gårdes grund, som svarer grundskat til Bønderne, så siden ingen forandring sker med disse vedbliver Bønderne at oppebære, hvad de hidtil af samme har bekommet udi afgift.

Byens overdrev, Grønnegade kaldet, omtrent bestående af 30 tønder land, beliggende imellem denne bye, Boestrup og Høysager, derudi tilkommer denne bye sin andeel efter en Extract af Landmålings Arkivet datum 27de Junii 1786 under Land Conducteur Morvilles hånd således lydende:

Extract

Af Landmålings Forretningerne over det såkaldede Grønnegade Overdrev beliggende udi Asminderød by og Asminderød Sogn
Efter OpmålingsProtokollen

Baadstrups Gaarde
Én liden Overdrift, som kaldes Grønnegade

Roelands Gaarde
Ingen Overdrift udeb når KirckeWangen eller Knurrenborgs Wang ligger til fælled,
da deres qvæg tilligemed Baadstrups, går på Grønnegade Overdrift

Høysager Gaarde
Overdrift haver de 1 år med Baadstrups Mænd på Grønnegade, 1 år med Wexeboe udi Wexeboe Skov, det 3de år havder de ingen Overdrift.

Foranførte er således ifølge det Høykongelige Rentekammers Collegii Høye Ordre af 24de hujus rigtig af LandmaalingForretningerne extraheret.

Teste Morville, Landmaalings Archivet den 27de Juni 1786

Og hvoraf følger:

1.allerhelst da byen fra uendelig Tiid har haft sit Overdrevs rettigheder uformanet
2.at Roelands Bye bekommer en femtedeel af Overdrevet, og Høysager Gaarde ligeledes en femtedeel og Boestrups Gaarde tre femtedeele, dog forholdsmæssig efter eenhver byes Hartkorn, når bemeldte Overdrev til næste år efter formodning bliver udskiftet.

Ingen Gruusbakker befindes at skulle udlægges til almindelig bruug eller nogen wey at kunne afskaffes eller TørveMoser eller Engeat skulle komme under deeling, men tvende små kister vil blive at anskaffe for kongelig regning, nemlig én ved Kirkebroe agrene østen for byen på Rasmus Nielsens lod no. 2, og én ditto på samme lod tæt ved ByeDamme, som LandInspecteuren ville lade antegne udi sin fortegnelse til loddernes forbedring til næste møde.

Med den over byens jorder og enge m.v. passerede Taxations Forretning erklærede bønderne sig fornøjede, som er i Acten sålydende:

Taxations Forretning

Anno 1786 den 21de october indfandt vi os 2de underskrevne gårdmænd på Kiøbenhavns Amt for efter Herr. Lieutenant og LandInspecteur Reckes anmodning at taxere Roeland Byes jorder på Cronborg Amt, hvilke jorder i forening med LandInspecteuren og beboerne blev ansatte til 24 deele, som følger: 
 

Agerens navn
Taxt
Jordart
Tofterne
Mads Bakke
Kirkebore agre
Auleholm
NyeDam
Sandbakke gr.
Tordedagre, de østre
Ditto, de vestre
Wiwer Aas
Langagre
Byeaas, de yderste 
Ditto, de inderste
Raanebakke gr.
Asminderød jord
Hegnagre
GaaseHalse
Damagre
Heyet Enbund
Skoven heri
Heye Wangs engbund
Skoven heri
12
15
10
8
8
12
10
6
12
10
10
14
10
10
12
8
12
8
4
6
4
Sand, leer og muld
Muld, sand lidet leer
Muld, sand godt underlag
Muld og sand
Ditto
Sand, leer muld
Sand, leer, mindre muld
Sand og lidet muld
Sand, leer, muld
Sand, leer, mindre muld
Ditto
Muld, sand og lidet leer
Sand, leer, mindre muld
Ditto
Sand, leer muld
Sand, muld
Sand, leer, muld
Sand, muld
Tæt begroet med bøgeskov
Mindre begroet og hist og her gode aabninger 

At anførte Taxation er efter vor bedste skiønsomhed og under vor eds bekræftelse vedstår

Roeland den 21de october 1786

E. Nielsen af Stavnsholt og Hans Jensen af Gandløse

Således rigtig i overværelse af

Recke
Ing.Officer og LandInspecteur

At vi med ovenstående Taxations Forretning ere fornøyede tilståes herved

Rasmus Nielsen og Niels Jørgensen

Videre forefaldt ikke for denne at iagttage hvorfor denne forretnings endelige slutning, indtil at Lieutenant og LandInspecteur Recke på Cartet og i Markenhaver fuldført udskiftningen og vedbørligen afsat lodderne med videre efter denne lagte plan, da Commissionen igen ville forsamle sig til Forretningens endelige fuldbringelse.

Datum ut supra

Levetzow     Rosenqvist     Salicath     Recke     Badstüber


 



2. udskiftningsforretning for Roland den 27. februar 1787
Anno 1787 den 27de februari var atter forsamlede Geheimeråd og Amtmand Levetzow, Amtets Landvæsens Commissarier Regimentsskriver Rosenqvist og Holtzforster Salicath tilligemed Lieutenant og LandInspecterur Recke for at befordre Roeland Byes endelige udskiftning.

Ved forretningen var nærværende Regimentsskriver Badstüber og byens 2de gårdmænd og passerede da således som følger:

Lieutenant og LandInspecteur Recke fremlagde for Commissionen det over byens jorder og enge m.v. optagne Carte med sine udskiftningslinier, som ved nøye eftersyn af Commissionen blev befunden i et og alt at være fulgt eftere den forhen lagte plan.Og som bønderne ikke vidste noget herimod at erindre, men tilstod at være vel fornøjede med den skete deeling, så blev disse 2de bønder af Commissionen enhver sin lod tilsagt, som de og imodtog.Derefter fremlagte Lieutenant og LandInspecteur Recke sin beregning over de forbedringer, som med byens hegn m.v. bliver at foretage ifølge udskiftningen, som er i Acten sålydende:

Beregning
Over Roeland Byes Hegn på Cronborg Amt såvelsom og de Forbedringer, som ifølge Udskiftningen 1786 bliver at foretage

No. 1 Indboer Niels Jørgensen
Norden 115 1/3 favne vold med dobbelte grøfter a 12 sk. er 4-77
Øster 333 1/3 favne, heraf med vold og dobbelte grøfter 294 favne a 12 sk. er 12-24 
Ditto 39 1/3 favne med fletgrøft a 8 sk. er 1-9
Westen 356 favne, heraf er stedt for Kgl. Regning 165 favne steengiærder dobbelte – bør endnu graves dybere, og bredere, de øvrige 191 favne a 6 sk., er 3-94
Sønden, Mølleåen og Dammen mod huslodden 73 1/3 favne a 12 sk. er 3-5
327 favne wandgrøfter a 3 sk. er 3-39
206 favne wandgrøfter 2½ alen bred a 6 sk. er 4-28
Til at grave et wandhul er 1-48
For at rydde 3 ¼ tønde land med stubbe a 6 rdl. er 6-48 
Summa 40 rdl. 84 sk.

 
No. 2 Indboer Rasmus Nielsen
Norden 46 favne wold med dobbelte grøfter a 12 sk. er 1-88
Østen 367½ favne ditto a 12 sk. er 15-30
Sønden 122 favne, hvoraf 84 favne ditto a 12 sk. er 3-48
38 favne a 8 sk. er 1-5
Westen 333 1/3 favne, heraf 294 favne med wold og dobbelte grøfter a 12 sk. er 12-24
39 1/3 favne a 8 sk. er 1-9
For at rydde 2½ tønder land a 7 rdl. er 5-80
3de steenkister, 1 over Indkørselen, 2 over weyen ved Langstrup leed og 3 over engen i hegnet a 2 rdl. 3 mark er 7-48
435 favne wandgrøfter a 3 sk. er 4-46
334 favne a 4 sk. er 4-61
Summa 57 rdl. 55 sk.
Tilsamme 98 rdl. 43 sk

Fredensborg, den 24.de februari 1787

Recke

Og som intet viidere ved Roeland Byes Udskiftning var at iagttage så blev Forretningen sluttet for in Forma at blive beskreven og indsendt til det Kongelige rentekammers forventede Approbation.

Datum ut supra

Levetzow     Rosenqvist     Salicath     Recke     Badstüber

Således i udstedelse rigtig bevidner

Rosenqvist     Salicath