Anne Lise & Jørgen Jespersen.s
FAMILIEKRØNIKE

Indledning

Indledning
Proband Forældre Bedsteforældre Oldeforældre Tipoldeforældre Det skete
Det er en udbredt opfattelse blandt slægtsforskere, at de kom alt for sent i gang med at udforske slægtens historie.  De bedste kilder, nemlig de nærmeste generationer:  forældre, bedsteforældre og oldeforældre, var i mange tilfælde allerede afgået ved døden.  De næstbedste kilder:  fotos og dokumenter, var ofte spredt for alle vinde eller slet og ret destrueret ved oprydningen efter de afdøde.

På trods af denne ofte svære indgang til at efterforske slægtens historie findes i dag mange andre kilder, der dog ofte kræver en større tidsmæssig indsats.  Der er således intet uforståeligt i, at så mange pensionister eller efterlønsmodtagere i dag tager netop dette spændende emne op.  Således også undertegnede, der ved sin pensionering i 2001 efter henved 40 års tjeneste som kriminalassistent, udvidede sin interesse for lokalhistorie i almindelighed, Asminderød sogns bønder og andet godtfolk i 1700-tallet i særdeleshed, til også at omfatte slægtens historie. 

Det faldt tillige så heldigt ud, at min hustrus mødrene slægt for en stor dels vedkommende nedstammede fra Tikøb og Asminderød sognes gamle bondeslægter, hvilke som følge af min lokalhistoriske efterforskning i forvejen var gode bekendte, hvorimod hendes fædrene slægt kom fra Skibinge og Everdrup sogne i Præstø amt. Alle var sjællændere.

Min egen slægt har derimod dybe rødder i den jyske muld, idet min fædrene slægt kommer fra egnene omkring Limfjorden (Kvols og Hjarbæk sogne i Viborg amt), min mødrene slægt fra de såkaldte syv sogne (Hejls og Sdr. Bjert sogne i Vejle amt) sønden for den gamle dansk-tyske grænse. Alle var de af bondeæt på nær en degn i Egtved og en indvandret bygmester i Horsens, hvis datter "kom galt afsted".

Du kan læse denne krønike på flere måder:  enten via kronologien fra 1660-2000 eller via generationerne fra proband til tipoldeforældre (Jørgen Jespersens aner betegnes JJS foran anenr., Anne Lise Jespersens aner betegnes med AFD foran anenr.).

PS.  En mere omfattende slægtshistorie for familien Jespersen finder du her.
 
 

Links:

Asminderød sogn i 1700-tallet
Billedsamling af Danmarks kirker
Dansk Data Arkiv
Danske Konger
Det danske Kongehus
Jørgen S Aabechs hjemmeside
Jungemanns slægtsforskning
Kirsten Lehd.s slægt
Søgemaskinen Google

 
JJS START FORSIDEN AFD START